Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Onur Batur
Yorumlar

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Pasaport, yurt dışına seyahat ettiğimizde polis makamlarına göstermek zorunda olduğumuz bir evraktır. 1867 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu durum, ülkeler arası seyahatları kontrol ve seyir altında tutma ve güvenliği sağlama gibi başlıca etmenler için şart koşulur. Pasaportlar; bordo pasaport (umuma mahsus pasaport), siyah (diplomatik pasaport), yeşil pasaport (hususi pasaport), gri (hizmet pasaportu) olmak üzere çeşitlere ayrılır.

Pasaport sahibi olmak oldukça kolaydır. Pasaport başvurusunun nasıl yapıldığını aşağıda detaylıca anlattım, gelin göz atalım.

Pasaport başvurusu nasıl yapılır?

Başvuru birkaç basit adımdan oluşmakta. Öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden online pasaport randevusu oluşturarak ya da 199 numaralı çağrı merkezi (çalışma saatleri 09.00-17.00 arası) aracılığıyla randevunuzu alarak işlemlere başlamalısınız. Randevu için belirlediğiniz gün ve saatte, bulunduğunuz ilçenin Nüfus Müdürlüğüne gerekli belgelerinizi de yanınızda getirerek pasaport başvurusunda bulunuyorsunuz. Gerekli belgeleri de aşağıda açıkladım.

Pasaport başvurusunda gerekli belgeler

Son olarak çıkan bordo pasaportu çıkarmak için gerekli olan belgeler listedeki gibidir.

  • 2 adet biyometrik fotoğraf (6 ay içerisinde çekilmiş olmalı)
  • 18 yaşından küçükler veya engelli bireyler için muvafakat belgesi
  • T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi aslı
  • Anlaşmalı bankalardan ödeyebileceğiniz pasaport harç ve/veya cüzdan bedeli dekontu(Artık sistem üzerinden ödemenin yapılıp yapılmadığı görüntüleniyor fakat riske atmamak için getirebilirsiniz)
  • Eğer pasaport yenileme için başvuruyorsanız eski pasaportunuz da yanınızda olmalıdır
  • Öğrenciyseniz bu durumda öğrenci belgesi, harçsız pasaport çıkarmak için ihtiyaç olan belgelerdendir. Öğrenciyseniz harç ödemekten muaf tutulursunuz. Bu durumda sadece defter ücretinin ödenmesi gerekir.

Pasaport ücretleri ne kadar?

Her yıl değişmekte olan pasaport harç bedellerinin 2024 pasaport ücretleri ise tablodaki gibidir.

Süre Harç Defter Toplam
6 Ay ₺1.639,30 ₺790 ₺2.429,30
1 Yıl ₺2.396,60 ₺790 ₺3.186,30
2 Yıl ₺3.912,60 ₺790 ₺4.702,30
3 Yıl ₺5.558,30 ₺790 ₺6.348,30
4+ Yıl ₺7.833,00 ₺790 ₺8.623,30

Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir (ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir).

Pasaport nasıl çıkarılır? Ne kadar sürede ulaşır?

Randevu alınıp, gerekli belgeler hazırlandıktan sonra İlçe Nüfus Müdürlüğüne gidip şahsi başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Yapılacak işlemlerin ardından pasaportunuz, belirttiğiniz adrese PTT kargo aracılığıyla gönderilir. Bu süreci E-Devlet aracılığıyla takip edebilirsiniz. Yaklaşık 2 hafta içerisinde adresinize pasaport ulaşır, aciliyeti var ise çağrı merkezini arayıp işlemleri hızlandırmak için talep gönderebilirsiniz.

Pasaport nasıl yenilenir?

Çeşitli nedenlerden dolayı yeni pasaport çıkarmanız gerekiyorsa eski pasaportunuzu yenilemeniz gerekebilir. Bunun için de süreç aynı şekilde işler. Sadece belgeler arasına eski pasaportunuzu da koymanız gerekir.

Onur Batur
2012 yılından günümüze birçok kategoride içerik üreten blog yazarı.
Yorumlar
Google Hesabı ile yapılan yorumunuza gelen yanıtlardan haberdar olmak için "Bana Bildir" seçeneğini işaretleyebilirsiniz.